|
کد مطلب: 182328
چرا مذاکرات هسته اي شاخص بورس را افزايش نداد؟
تاریخ انتشار : 1394/05/06 07:40:22 نمایش : 1224
در حالي که انتظار ميرفت پس از توافق هستهاي، شاخص کل بورس روند مثبتي به خود بگيرند، اما در طول ۱۲ روز گذشته، تنها شاهد روند منفي شاخص بوديم.
 به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، اين واکنش عجيب شاخص بورس و رفتار متناقض بازار، بسياري از سهامداران را غافلگير کرد و اين روزها نگران از آينده بازار سهام هستند.
بسياري از کارشناسان دليل منفي شدن شاخص را کمبود نقدينگي در بازار ميکنند و حتي برخي از تحليلگران عنوان ميکنند که از قفل شدن ۶۰۰ هزار ميليارد تومان نقدينگي در بازار مسکن انتقاد ميکنند که بخشي از اين رقم ميتواند وارد بازار سرمايه شود. در همين رابطه، به گفتوگو با فضلاله معظمي، عضو هيات مديره بانک کارآفرين پرداختيم. وي در گفتوگو با افکارنيوز عنوان کرد که کمبود نقدينگي يکي از عوامل افت شاخص بوده و هست. آنچه در ادامه ميخوانيد، مشروح گفتوگو با فضلاله معظمي است.
* در ماههاي گذشته شاهد افت شاخصکل بورس بودهايم. با وجود اينکه قبل از توافق هستهاي چند روزي شاخصکل روند صعودي به خود گرفته بود، اما دوباره اين روند نزولي شد. شما دليل اين موضوع را چه ميدانيد؟
کمبود نقدينگي يکي از عوامل افت شاخص بورس بوده و هست. هر بازاري هم که کمبود نقدينگي داشته باشد، به آن فشار ميآيد. اين يک اصل است و روي آن ترديدي نيست. دو سه موضوع در اينجا وجود دارد.
يکي، گزارشهاي سه ماهه است که خيليها انتظار نداشتند وضعيت شرکتها به اين شکل باشد. شما گزارشهاي سه ماهه امسال را که با پارسال مقايسه ميکنيد، کاهش زيادي را ميبينيم. به تبع اين عامل خيلي تاثير روي بازار گذاشت.
از سوي ديگر، توافق زماني صورت گرفت که بسياري از شرکتهاي بزرگ براي مجمع بسته ميشدند؛ شرکتهايي که معمولا در آنها هيجان ايجاد ميشد و يک کساني هيجاني حرکت ميکردند، بسته ميشد و خودبهخود آن هيجان نتوانست شکل بگيرد، چون خيليها گفتند مجمع داريم. براي همين در روزي که توافق انجام شد، حدود ۶۰۰ واحد شاخص منفي شد.
يکي از عوامل هم اين بود که يک گروهي به سازمان خصوصي در رابطه با خصوصيسازيهايي که انجام شده، بدهکار هستند. اينها از هر فرصتي ميخواهند استفاده کنند تا پول تامين کنند، چون بدهي زيادي دارند و تا بازار کشش پيدا ميکند، خودبهخود ميبينيد فروشنده ميشوند. فروشنده اينها و کمبود نقدينگي در بازار خيلي راحت بازار را ميتواند ببندد و اين اتفاق الان افتاده و بازار قفل شده است و خريدار کم است. شما حجم معاملات را که نگاه کنيد، بسيار پايين است.
* در کل پيشبينياي که از بازار وجود دارد، چيست؟ شما پيشبيني افزايش يا کاهش شاخص را در آينده داريد؟
به نظر من يک مدتي بازار همينطوري حرکت خواهد کرد؛ ممکن است يک روز شاخص مثبت شود و يا يک مدت منفي شود. شاخص هم امکان دارد يکي، دو هزار واحد ديگر منفي شود، اما در بلندمدت به طور قطع شرايط متفاوت و بهتر خواهد بود.
* يعني شما احتمال ميدهيد که موج نقدينگي وارد بازار سرمايه شود؟
نقدينگي کم است و نقدينگي نيست. شما ببينيد، اشخاص حقيقي که در حال حاضر سپرده بانکي دارند، معمولا نميآيند در بازار ريسکهاي اينچنيني داشته باشند. بههرحال، هر چقدر نرخ بيشتري بانکها اعلام کنند، اين طيف خوشحالتر هستند. شما اگر نگاه کنيد، سبدهاي سهم ما خيلي بزرگ نشدند. پس نگاه بيشتر، اطمينان از بازدهي مشخص و مناسب است. اين يک اصلي است که وجود دارد.
در رابطه با اينکه پول به بازار بيايد، به دليل اينکه در اين مدت سياستهاي بانک مرکزي انقباضي شديد بوده است، يک مقدار سپرده قانوني بانکها به تدريج کاهش پيدا کند و به سقف ۱۰ درصد برسد، خيلي فضا را تغيير ميدهد. همه اينها برميگردد به سياستهاي بانک مرکزي. اگر شما بخواهيد ۴، ۵ ماه آينده را نگاه کنيد، در اين ۴، ۵ ماه خيلي از داستانها برميگردد به سياستهايي که توسط بانک مرکزي اجرا ميشود.
الان بانکهاي ما از دولت طلبکار هستند و از آن طرف، به بانک مرکزي بدهکار هستند و جريمه سنگيني ميدهند. اگر به يک شکلي اينها تهاتر شود و بانکها از اين وضعيت فشار نقدينگي خارج شوند و نرخ سودها تغيير کند، حداقل در اين بخش ميشود يک کارهايي انجام داد.
* شما سياستهاي سازمان بورس يا وزارت اقتصاد را براي تقويت بورس چطور ارزيابي ميکنيد؟
به نظر من، وظيفه سازمان بورس فقط اين است که بازار حرکت کند و نبايد بازار را ببندند. همين کاري هم که الان سازمان انجام ميدهد، درست است. من هيچ ايرادي به سازمان بورس نميبينم، چون بورس جايي است که معاملات انجام ميشود. سازمان بورس کار خاصي نبايد کند و سياستهايي که اعمال ميکنند، کاملا درست است.
وزارت اقتصاد هم متولي خاصي در اين قضيه نيست. در کل مسايل برميگردد به سياستهاي پولي که در بانک مرکزي حاکم است. در اينجا به نظرم بايد نگاه متفاوتي به خيلي از مسايل وجود داشته باشد.
* با توجه به اينکه اقتصاد کشور در رکود است و هنوز رونقي در بخشهاي مختلف ديده نميشود، چطور ميتوانيم انتظار رشد در بازار سرمايه داشته باشيم؟
اين داستان در همه جا هست. اين دقيقا ناشي از آن سياست سنگين انقباضي است که در همه بخشها وجود دارد. من به شما ميگويد اين رشد اقتصادي هم که الان حدود ۳ درصد اعلام ميشود، از ديد من يک مقدار جاي اصلاح دارد، زيرا توليدي که شرکتها انجام دادند را در توليد ناخالص داخلي ميآوريم، اما توليدي که انباشت شده و امکان فروش ندارند را تعديل نميکنيم. در صورتي که اين شرايط وجود دارد.
* اگر اين فرضيه را در نظر بگيريم، آن زمان رشد اقتصادي چه رقمي خواهد بود؟
اگر اين موضوع را در نظر بگيريم، امکان دارد هيچ رشدي هم نداشته باشيم.
* رشد اقتصادي منفي ميشود يا حدود صفر خواهد بود؟
ممکن است رشد اقتصادي منفي شود. اما در کل اين معادله بايد تعديل شود. بالاخره پايان سال ۹۲ کالاهايي که توليد شده، عمدتا فروخته شده است، اما در پايان سال ۹۳ در خيلي از جاها کالاها انباشت شده است. اين تعديل را اگر داشته باشيم، قطعا نرخ رشد اقتصادي رقم ديگري خواهد بود. مثبت يا منفي آن را نميدانم، ولي قطعا آمار به اين شکلي که الان ميبينيم، نخواهد بود.
به خصوص اينکه واحدهاي توليدي کشور توسط مديريتهاي شبهدولتي اداره ميشوند. بنابراين بدون توجه به اينکه محصول فروخته ميشود، در خيلي جاها توليد و انباشت شده است. اينها مسايلي است که جاي سوال دارد که به آمارهاي اقتصادي چطور بايد نگاه کنيم؛ به خصوص در رابطه با توليد ناخالص داخلي.
* به نظر شما در تهيه آمارهاي اقتصادي بايد اصلاحاتي داشته باشيم؟
من فکر ميکنم اگر هم بانک مرکزي و مرکز آمار ايران تعديلي در آمارها نداشته باشند، تحليلگران بايد روي اين موضوع کار کنند.
* از نگاه شما، انتظاري که در بازار سرمايه ايجاد شده بود که بعد از توافق، شاهد رشد شاخص خواهد بوديم، اشتباه نبود؟
ببينيد، تا قبل از توافق، شاخصکل بورس جهت مثبت به خود گرفته بود و روزي که توافق شد، فرداي آن روز يعني چهارشنبه شاخص منفي شد. بعد از آن، ۴ روز تعطيلي داشتيم. همان چهارشنبه خيلي از شرکتها براي مجامع بسته ميشدند و در نهايت آنهايي هم که باز ميماندند، دوشنبه هفته بعدش بسته ميشدند. بر اين اساس، شرکتهايي که شاخص را حرکت ميدادند و شاخص را افزايش ميدادند، اکثر آنها در اين مدت بسته ميشدند. به طور طبيعي خيليها ريسک اين موضوع را نکردند و خودشان سهام خود را فروختند. به اين ترتيب فروش حقوقيها خيلي زياد شد.
|
شهرستان فارسان در یک نگاه |
|
خبرنگار افتخاري |
|
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html
google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html
|
|
|